Ridlist Lover Life

Wednesday, July 20

~|Kek TiraMiSu|~

Bahan-bahannya:
1 bji kek span kopi saiz 8"

Bahan isian keju:
250gm krim keju
120gm gula kastor
200gm krim putar tenusu
20gm gelatin
80gm air panas

Bahan Sirap Kopi:
1 sudu besar kopi segera
3 sudu besar gula
1/4 cawan air

Cara Menyediakannya:
1. Belah kek span kopi kepada dua bahangian.
2. Sejukkan dulu krim putar dalam peti sejuk. Kemudian pukul hingga kembang. Simpan dalam peti sejuk.
3. Krim keju dipotong kecil. Panaskan atas api kecil hingga lembut. Angkat.
4. Campurkan gelatin dan air panas dan masak atas api kecil hingga cair dan bewarna putih.
5. Campurkan gelatin ke dalam adunan keju. Kacau sebati dan simpan dalam peti sejuk selama 10 minit agar ia pekat sedikit.
6. Susun selapis kek span ke dalam loyang bulat 8" bahangian bawahnya boleh ditanggal. Renjis sirap kopi atas kek supaya ia lembap.
7. Kemudian tuangkan 1/2 drp adunan krim keju atas kek dan ratakan.
8. Letakkan lapisan kedua dan renjis sirap kopi. Tuangkan lebihan krim keju dan ratakan. Hentakkan loyang perlahan dua hingga tiga kali atas meja agar krim keju sampai ke bawah.
9. Taburkan serbuk kok ke atasnya dengan penapis kopi.
10. Sejukkan kek dalam peti sejuk selama 5 jam atau lebih sebelum boleh dimakan.


Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home